tisdag 27 juni 2023

BLEKINGE 2023-04-12

 Förrätt:


Laxfyllda ägg på kavring (4 portioner) 
Mycket god förrätt!
Ingredienser: 4 skivor kavring
4 hårdkokta ägg
1/2 dl majonnäs
2 skivor gravad eller kallrökt lax
1/2 tsk sambal oelek ev. salt, peppar
smör
Garnering: sallad, 1 nypa chiliflakes, 1 ask smörgåskrasse
4 skivor kallrökt eller gravad lax
Gör så här:
Kantskär brödskivorna och rosta lätt. Låt svalna och dela till trekanter
Skala äggen och dela i halvor.
Blanda mosade äggulor med majonnäs. Hacka laxen fint och rör ner.
Smaka av med sambal oelek och kryddor. Fördela fyllningen i ägghalvorna.
Smöra bröden, Läg dem på assietter och strö på sallad lägg på de fyllda äggen och strö ev över chiliflakes. Garnera med krasse och laxskivor.


Varmrätt: Sjömansbiff



Inte så märkvärdig rätt tyckte vi....

Efterrätt: Kronans kaka med vispgrädde och björnbär
Mycket god!

Ingredienser:

  • 2 dl mandel, skållad och skalad
  • 5 st bittermandlar
  • 100 gram smör
  • 2 dl socker
  • 250 gram kall kokt potatis, mosade eller pressade
  • 3 ägg, normalstora
Gör så här:
Skala, tärna och koka potatis mjuk om du ej redan har kokt potatis.
Låt sedan svalna. Skålla och mal mandel om du ej har det.
  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  1. Mal mandel och bittermandel.
  1. Smält smöret. Låt svalna något.
  1. Blanda mald mandel och bittermandel med det smälta smöret och socker i en skål.
  1. Mosa ihop potatis eller pressa genom en potatispress samt rör ner i skålen. Tillsätt äggen ett i taget och rör ihop till en jämn smet.
  1. I MATBEREDARE: Använd stålkniven. Kör först mandel tills den är finfördelad. Tillsätt övriga ingredienser ett slag i taget, smör och potatis i bitar. Kör och mixa till en jämn smet.
  1. Smörj och bröa ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna, 20x30 cm eller en rund springform eller bakform.
  1. Häll upp och sprid ut smeten i formen.
  1. Kakan gräddas i ca 40 minuter. Om den börjar bli för mörk på toppen kan du täcka över med lite folie.
  1. Ta ut kakan och låt den svalna något.
  1. Servera kakan ljummen eller kall med sylt och lättvispad grädde. Garnera gärna lite extra genom att pudra över florsocker till servering. Något blad citronmeliss kan man också garnera med. Gott är också att ringla över smält vit choklad, sockerkristyr eller frosting.

        Receptet även här: https://receptfavoriter.se/recept/kronans-kaka.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar