Landskapsdrink: Småländsk sommarnatt
Ingredienser:
massor med isbitar
4 cl gin
2 cl cointreau
grenadin
Gör så här:
Fyll ett glas med is, häll sedan i sprit och juice. Blanda runt.
Sikta avslutningsvis ner grenadinen mot botten. Dekorera gärna med en apelsinskiva och sugrör.
Förrätt: GOTLÄNDSK RÖDBETSPAJ
Recept:Anna & Fanny Bergenström
4 - 6 portioner
Pajdeg
• 150 g vetemjöl
• 110 g smör i kuber
• 1 msk vatten
Fyllning
• 300 g kokta skalade rödbetor
• 150 g fint smulad fetaost
• 1 dl riven västerbottenost
• 3 medelstora ägg
• 3 dl gräddmjölk
• 1 tsk salt,
• 2 krm nymald svartpeppar
• lite repad timjan och rosmarin
Garnering
• 4 finstrimlade salladslökar
Gör så här:
Pajdeg: Smula ihop vetemjöl och smör tills det hela
ser ut ungefär som stora havregryn. Tillsätt vattnet
och knåda snabbt ihop degen. Kläm ut den direkt i
en pajform, ca 24 cm i diameter. Picka botten med
en gaffel. Ställ in formen i kylen medan ugnen
värms till 180°. Förgrädda pajskalet i ca 20 minuter
och ställ det åt sidan.
Fyllning: Lägg ut tjockt skivade rödbetor, smulad
fetaost och riven västerbottensost i det
förgräddade pajskalet. Vispa ihop allt till
fyllningen, smaksätt och häll den överst. Strö över
salladslöken.
Grädda pajen mitt i ugnen i 30-40 minuter i 180°.
Höj eventuellt värmen till 200° alldeles mot slutet.
Servering: Servera pajen med en lätt grönsallad.
Varmrätt: Gotländsk lammsmäcka
Lammsmäcka är gotländska lammfärsbiffar. Det här receptet serveras med en supergod tzatsiki på morot, honung lite cayennepeppar.30
Ingredienser (5 port)
- 625 glammfärs
- 3.75 tskkrossade gula senapsfrön
- 2.5 stkokta, kalla pressade potatisar
- 1.25 stägg
- 1.25 stfinhackad rödlök
- 0.95 dlvispgrädde
- 1.25 nypasalt
- 1.25 nypasvartpeppar
- MOROTSTZATSIKI
- 2.5 dlmatlagningsyoghurt 10%
- 1.25 stliten vitlöksklyfta
- 0.65 tsksalt
- 1.25 tskhonung
- 1.25 krmcayennepeppar
- 0.65 stcitron, rivet skal och saft
- 250 ggrovrivna morötter
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till lammsmäckan till en smidig färs. Smaka av med salt och peppar, forma till biffar. Stek i panna och servera med morotstzatsiki och nygrillade grönsaker. 2. Blanda yoghurten med allt utom morötter. Smaka av med salt och peppar.3. Vänd ner morötterna.
Efterrätt: Saffranspannkaka- https://www.ica.se/recept/saffranspannkaka-4396/




Inga kommentarer:
Skicka en kommentar